keskiviikko 24. toukokuuta 2017

133. Ruotsalainen ortodoksinen luostari – onko sellainenkin olemassa!

Panoraamakuva Bredaredin Pyhän Kolminaisuuden luostarin kirkosta.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Huomioi, että kuvat suurenevat joissain tapauksissa, kun klikkaat sitä hiirellä.
Ruotsi ei taida kuulua niihin lukuisiin ns. suuriin ortodoksisiin maihin, siitäkin huolimatta, että siellä mitä ilmeisimmin on enemmän ortodokseja kuin Suomessa. Kuulin lukumäärän, joka oli 100 000 ja 150 000 välissä. Mikä lienee totuus ja tietääkö sitä kukaan, koska ortodoksit ovat hajaantuneet Ruotsissa todelliseen diasporaan, kirkolliseen hajaannukseen, koska lähes kaikilla ortodoksisilla paikalliskirkoilla taitaa olla jonkinlaista seurakunnallista tai jopa hiippakunnallista toimintaa.
Ulkokuva luostarin päärakennuksesta, jonka vasemmassa osassa on oma ortodoksinen kiskko.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Ensimmäisestä luostarista muinaisessa Ruotsissa minulla ei ole tietoa, mutta suoraan sanoen hieman epäilen niiden olemassaoloa, koska aikanaan siellä tehtiin varsin kovakourainen uskonpuhdistus, joka takuulla hävitti kaikki mahdolliset katolisuuden tai ortodoksisuuden rippeetkin. Mutta ns. uuden ajan ensimmäinen luostari saattaa jopa olla ortodoksinen, mikäli jotkut puheet pitävät paikkansa. Ja minä vierailin juuri tuossa luostarissa.
Luostarin pieni kirkollisten esineiden myymälä sijaitsee kirkon takaosassa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostarin nimi on Heliga Treenighetens kloster eli suomeksi Pyhän Kolminaisuuden luostari ja se sijaitsee maatalousvaltaisessa pienessä Bredaredin kylässä, lähellä Boråsia. Sen voisi paikallistaa tuon suuremman paikkakunnan, Boråsin, avulla: luostari sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta ensin noin viisi kilomeriä tietä nr. 180 ja siltä oikealle noin neljä kilometriä pitkin Bredaredsvägeniä.
Jos olet menossa omalla kulkuneuvollasi luostariin, niin älä mene tämän postilaatikon ohi.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostari perustettiin tuonne Länsi-Göötanmaan maaseudulle vasta 2000-luvun alussa eli 2001. Veljestö luostaria varten oli perustettu etsimään paikkaa luostarille ja selvittelemään sen toimintamahdollisuuksia jo pari, kolme vuotta aikaisemmin.
Luostarin johtajan arvonimi on igumeni ja usein hän arvoltaan myös arkkimandriitta. Tässä igumeni, arkkimandriitta Dorotej, Bedaredin luostarin johtaja.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostari ei koko toiminta-aikanaan ole ollut mikään väkirikas luostari, nyt siellä eli ja toimi kolme veljestön jäsentä: johtaja eli igumeni, arkkimandriitta Dorotej, toinen pappismunkki, arkkimandriitta Gabriel ja viitankantajamunkki Isak. Muutama vuosi sitten 2015 kuoli yksi luostarin perustajista, arkkimandriitta ja piispansijainen Tikhon (Lundell) pitkään sairastettuaan Söderteljessä.
Luostarin toinen pappi(smunkki), arkkimandriitta Gabriel oli alkuaan Valamon luostarin veljestön jäsen.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostari kuuluu hallinnollisesti Serbian ortodoksisen patriarkaatin alaisuuteen ja luostarin hallinnollinen piispa on serbialainen Skandinavian ja Iso-Britannian piispa Dositej. Luostarin nykyinen johtaja eli igumeni, arkkimandriitta Dorotej on elänyt ennen Bredaredia Keski-Serbiassa, lähellä sen länsirajaa Bosnia-Herzegovinan kanssa sijaitsevassa Kaonan luostarissa (Манастир Каона) usean vuoden ajan.

Kaikki veljestön jäsenet, munkit, ovat alkuperäisiä ruotsalaisia, kuten oli jo kuollut arkkimandriitta Tikhonkin. Luostarilla on koko sen historian ajan ollut hyvät suhteen Heinäveden Valamon luostariin, jossa yksi nykyinen Bredaredin luostarin munkeista, arkkimandriitta Gabriel, on aikanaan vuonna 1985 vihitty munkiksi. Tämä vuonna 1994 arkkimandriitan arvon saanut pappismunkki vieraileekin kuntonsa mukaan lähes joka kesä samaan aikaan heinä-elokuussa Valamossa vanhoja aikoja muistelemassa.
Luostarin kirkon alttariosassa on suuri seinämaalaus, jossa on kuvattuna mm. Jumalanäiti Ennusmerkki.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Veljestö etsi aikanaan luostarille paikkaa eri puolilta Ruotsia ja heitä avusti tässä työssä mm. aikanaan Virosta maanpakoon 1944 lähtenyt ortodoksinen Ruotsissa toiminut pappi Martin Juhkam (1924-2005). Itsekin tapasin hänet kerran, kun hän kastoi Tukholmassa kummityttäreni noin 40 vuotta sitten.
Täältäkin löytyy oma luostarikissa Valamon kuuluisan Niksun tapaan. Tämä kissa vain ei ole musta, kuten Niksu, vaan vaaleampi, harmaa.
(Kuva  © Hannu Pyykkönen)
Bredaredin luostari toimii siis maanviljelysalueella, ympärillä metsää ja asukkaitakin koko kylässä reilut kaksi sataa. Paikalla on vielä merkkejä maanviljelyksestä, vaikka luostari saa suurimmat tulonsa eri tahojen ja yksityisten lahjoituksista, pienen luostarikaupan myynnistä, mistä löytyy niin kirjallisuutta, ikoneja kuin tuohuksia, joista osa on itse tehtyjä.
Panoraamakuva alttarista.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Luostarin kahden pappismunkin ja satunnaisten vierailevien pappien toimesta suoritettujen jumalanpalvelusten toimittaminen on melkoinen urakka, varsinkin kun toinen veljestön omista pappismunkeista on jo melko iäkäs. Ympäristö vaatisi ilmiselvästi jonkinlaista kunnostamista, maalaamista ja rikkimenneiden paikkojen korjaamista. Siinä olisi varsin hyvä kohde jollekin kansainväliselle tai vaikka pohjoismaiselle tai peräti suomalaiselle ortodoksiselle organisaatiolle. Omat voimat eivät tähän työhön enää oikein riitä.
Luostarin sijainti Googen kartalla. Huomioi merkityt Bredared ja Borås.
Luostarissa voi vierailla vapaasti, mutta on ihan hyvä tapa ilmoittaa tulosta – varsinkin jos kyseessä on hiemankaan suurempi ryhmä. Yhden tai kahden ihmisen vierailu järjestynee ilman ilmoittautumistakin, jos vain joku on paikalla luostarissa. Luostari ei voine järjestää majoitusta, tai ruokailua, tai mitään tarjoilua noilla ihmis- ja taloudellisilla resursseilla. Vierailu ei maksa mitään, mutta hyvä tapa on jättää jotain tukea luostarin toimintaan. Sitä tarvitaan aina.


Hannu Pyykkönen
elämänmatkaaja
 
nettihoukka@gmail.com


Luostarin osoite: Ingelstorp Liderna 1, 50496 Bredared, Sverige
puhelinnumero: +46 33 24 51 88
Luostari Facebookissa:
https://www.facebook.com/Heliga-Treenighetens-Kloster-1443654322555713/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos/kun kommentoit, tee se omalla nimelläsi. Nimettömät tai nimimerkit eivät kelpaa.